Historiaa

JSK_5880_ASk_r_1152x768


Komsin kylän maisemaan kuuluvat punamultaiset pohjalaistalot. Niiden rakentamisen kulta-aika oli 1800-luvun lopulla. Suurin osa taloista on edelleen asuttuja. Kylällä näkyy myös upeasti säilyneitä pihapiirejä, kivinavettoja ja jopa kunnostettu vanha tuulimylly.

Kansakoulu kylälle perustettiin 1911. Aluksi se toimi Tuovilan (nykyisen Komsin) talon tuvassa, kunnes koulurakennus valmistui. Komsin koulu ehti viettää 100-vuotisjuhlansa, kunnes se osana kunnan kouluverkkouudistuksia lakkautettiin 2013. Rakennus on nyt yksityisomistuksessa.

Sotien jälkeen kylä sai uusia asukkaita, kun pappilan maille Pappilanhakaan asutettiin Karjalasta tulleita perheitä. Komsin kylän Varsalanloukolle rakennettiin 1952 Varsalan koulu. Kansakouluna se toimi reilun kymmenen vuotta. Sen jälkeen rakennuksessa toimi apukoulu, myöhemmin vanhainkoti. Nykyään tämäkin rakennus on yksityisessä käytössä.

Kylän yhteistoiminta järjestäytyi aluksi maamiesseuran ja pienviljelijäyhdistyksen kautta. Komsin-Teirilän maamiesseura rekisteröitiin 1939. Varsalan pienviljelijäyhdistys harjoitti pientilojen yhteisten maatalouskoneiden vuokrausta. Molemmilla yhdistyksillä oli aikanaan myös viljankuivaajat.

Suupohjan Kehruutehdas perustettiin 1948, sittemmin toiminta on mäellä hiljentynyt. Samana vuonna aloitti myös Alasaaren Paja, jonka tiloissa jatkaa metallipaja KR-Tech Oy.

Pappilankankaan hiihtomaja valmistui 1961. Sitä ympäröivään kangasmaastoon on vuosien myötä rakennettu valaistu pururata, monipuolinen leikkialue, 9/2020 kuntoportaat sekä laajempi patikkareististö, jonka varrelta löytyy myös 2001 rakennettu Karvahuulen laavu.

Vuonna 1913 valmistui kylän läpi kulkeva Suupohjan rata, eli rautatie Seinäjoelta Kaskisiin. Tällä hetkellä radalla on vain vähäistä tavaraliikennettä, mutta aikanaan kylällä oli jopa oma Auralan pysäkki. Ratapuomit saatiin 1990-luvulla.

Kylän yhteistoimintaa jatkamaan rekisteröitiin Komsin kyläseura 1999. Kyläseura teki merkittävää talkootyötä Komsin koulun rakennuksen ja piha-alueiden kunnostamisessa. Koulun vielä toimiessa se pyöritti myös koululaisten iltapäivätoimintaa useita vuosia.

Kylän päätien Karijoentien perusparantaminen toteutui 2008. Samalla asvaltoitiin myös tien metsäinen osuus Karijoelle saakka. Kyläseura osallistui tien leventämisen kustannuksiin. Valokuitukaapeli kylään asennettiin 2006, jolloin myös etätyömahdollisuudet kylällä paranivat huomattavasti.

JSK22642_r2_1152x768